Totul despre căptușelile din EPDM
Membranele de tip căptușeală din EPDM de la Firestone Building Product sunt disponibile în folii de mari dimensiuni cu o lățime de până la 15.25 m, cea mai mare dintre acestea putând acoperi aproape 1.000 m². Acest lucru minimizează semnificativ necesitatea de a efectua îmbinări la locul de instalare. Cu toate acestea, în cazul unor proiecte, îmbinările sunt pur și simplu inevitabile. Realizarea unor îmbinări puternice și durabile este vitală pentru a garanta etanșeitatea unui rezervor de apă spre exemplu.
Căptușelile noastre din EPDM sunt realizate dintr-un material termorigid, astfel încât nu suferă procese de topire în cazul expunerii la temperaturi foarte ridicate. Prin urmare, îmbinările la locul de instalare sunt realizate folosind un proces de vulcanizare la rece prin intermediul produselor noastre – banda QuickSeam Splice și amorsa QuickPrime Plus. Această tehnologie de îmbinare a fost folosită din anii 1990 cu mare succes. Chiar dacă este un proces simplu, îmbinările rezultate sunt fiabile, flexibile, elastice și durabile. Vă prezentăm în continuare câteva avantaje ale acestui mod de lucru.
Unul dintre acestea este că nu necesită folosirea electricității sau a unor dispozitive speciale. Riscul instalării greșite este așadar limitat, deoarece calitatea îmbinării nu se bazează pe performanța unei anumite mașini sau pe setările acesteia (temperatură, viteză, presiune) care trebuie adaptate la condițiile meteorologice aflate mereu în schimbare.
Controlul îmbinărilor? Floare la ureche!
S-ar putea să credeți că verificarea calității îmbinările la locul de instalare este imposibil sau foarte dificil de efectuat, însă de fapt există mai multe modalități simple de a efectua controlul îmbinărilor la nivelul rezervoarelor de apă și al iazurilor impermeabilizate cu membranele noastre de tip căptușeală din EPDM.
Prima și cea mai simplă este efectuarea unei inspecții vizuale, în care calitatea îmbinărilor poate fi evaluată eficient după finalizarea instalării prin verificarea locului de poziționare al benzii, a cantității de amorsă, existența încrețiturilor la nivelul benzi, a bulelor de aer.
Un alt mod de inspectare a îmbinărilor implică utilizarea unei camere de vid. După aplicarea unei soluții de apă cu săpun la nivelul unei cusături efectuate cu cel puțin 24 de ore înainte, se creează depresurizarea în camera de vid, forțând aerul să treacă prin punctul bănuit că prezintă un posibil defect – dacă acesta există va apărea o bulă de aer. Genial, nu-i așa?
O a treia opțiune este utilizarea unui destupător pneumatic pentru a verifica întreaga lungime a îmbinării. Destupătorul pneumatic va sufla aer comprimat la marginea îmbinării suprafețelor. Orice defect poate fi detectat vizual și prin apariția unui sunet distinctiv.
Nu în ultimul rând, îmbinările de la nivelul membranelor de tip căptușeală EPDM pot fi testate chiar și după mulți ani, măsurându-le rezistența cu ajutorul unor teste „de forfecare și decojire”. Se colectează un eșantion de îmbinare (minimum 30 cm lățime x 50 cm lungime) din iaz sau din rezervorul de apă și este trimis la un laborator unde se efectuează teste.
În cazul în care, ca urmare a verificării rezistenței îmbinării, trebuie efectuată o reparație, aceasta este foarte ușor de realizat folosind un minim de materiale.
V-am stârnit curiozitatea și ați vrea să folosiți căptușeala din EPDM pentru următorul dumneavoastră proiect? Aveți o întrebare anume? Nu ezitați să ne contactați, avem la dispoziție cei mai buni specialiști care sunt gata să vă ghideze pas cu pas.
>> Aflați mai multe despre PondGard EPDM, GeoGard EPDM sau contactați-ne pentru a găsi reprezentantul dumneavoastră autorizat Firestone.