Back to top

Sudarea membranelor TPO/FPO: mai mult decât o simplă setare a temperaturii

Membranele de acoperiș TPO (poliolefină termoplastică) nu mai sunt demult un produs nou. De fapt, acestea sunt una dintre membranele pentru acoperișuri cu cea mai rapidă creștere de pe piața actuală. Cu toate acestea, nu toate membranele TPO sunt la fel. Fiecare producător își creează propria versiune de TPO, folosind propria formulă, propriul proiect de produs și proces de fabricație. În consecință, calitatea produsului final și performanța acestuia variază foarte mult.

Realizarea unei membrane TPO de înaltă calitate începe cu aplicarea unor principii chimice exemplare. Acest aspect este esențial pentru a crea polimerul potrivit, cea ce reprezintă coloana vertebrală a produsului. Este baza care permite tuturor celorlalte elemente care fac parte din formula TPO să lucreze împreună pentru a obține rezultatul dorit. Găsirea combinației corecte de materii prime și o formulă bună activată de polimerul potrivit, iată ce înseamnă un principiu chimic corect.

Factori care influențează performanța operațiunilor de sudură

TPO/FPO este un material termoplastic, deci poate fi sudat termic. Acest lucru creează un strat de acoperiș monolitic care protejează clădirea de intemperii. O concepție greșită frecvent întâlnită este că termenul sudură desemnează doar configurarea corectă a echipamentului și sudarea în ansamblu a membranelor TPO/FPO. Deși este esențial să dispuneți de echipamente de sudură și de o sursă de alimentare corespunzătoare, precum și de o reglare corectă a temperaturii pentru a obține o sudură de bună calitate, elementele enumerate nu sunt totul. Performanța și ușurința efectuării operațiunilor de sudură depind și acestea de alți factori.

În primul rând, performanța efectuării operațiunilor de sudură a unei membrane de acoperiș TPO/FPO depinde în mare măsură de modul în care acesta este realizată: formula produsului. Majoritatea membranelor TPO/FPO au 3 straturi: un strat superior, o armătură la mijloc și un strat inferior. Stratul superior este expus intemperiilor și are nevoie de mai mulți aditivi pentru a obține performanța necesară în comparație cu stratul inferior. Aceasta înseamnă, desigur, că aceste straturi sunt create diferit.

Prin urmare, este crucial să dețineți echilibrul corect între formula stratului superior și inferior pentru a obține un interval de sudură generos, membrana fiind astfel ușor de sudat. Dacă echilibrul nu este corect, diferența dintre cerințele parametrilor de sudură pentru stratul superior și inferior ar putea fi complet inegali, fenomen care ar putea, la rândul său, restrânge intervalul de sudare. Acest fenomen împiedică identificarea parametrilor de sudură în general.

Grosimea stratului superior și inferior joacă de asemenea un rol important în performanța realizării operațiunilor de sudură. La sudarea membranelor TPO/FPO, aceasta se va efectua între stratul superior și stratul inferior. Dacă unul dintre straturi nu are grosime suficientă, operația de sudură a ansamblului nu va fi ușoară. Mai mult, rezistența sudurii va depinde de rezistența stratului mai subțire și mai slab.

Un alt factor care facilitează sudarea membranelor TPO/FPO este culoarea stratului superior și inferior. Dacă diferența de culoare dintre stratul superior și cel inferior nu este mare, atunci când se aplică căldură, diferența de temperatură dintre aceste 2 straturi nu va fi prea mare, ceea ce va ușura sudarea.

Pe scurt, sudabilitatea membranelor TPO/FPO joacă un rol crucial în performanța finală a unui sistem de acoperiș TPO/FPO. Toți factorii menționați mai sus trebuie luați în considerare pentru a obține un rezultat bun la efectuarea sudurii. Membrana de acoperiș UltraPly TPO/FPO de la Firestone Building Products nu este doar durabilă în sine, aspectele care țin strict de sudură sunt luate și acestea în considerare în momentul fabricării. Se asigură astfel un interval larg de sudură care contribuie la ușurința instalării și la performanța generală superioară a întregului sistem de acoperire.

>> Gândește liber pentru fiecare detaliu TPO/FPO

>> Click pentru informații suplimentare despre Firestone UltraPly TPO/FPO