Back to top

RubberGard EPDM definește arhitectura noii biblioteci media din Franța

În ultimii ani, orașul Courcelles-lès-Lens, din nord-estul Franței, a cunoscut o creștere demografică semnificativă. Pentru a satisface nevoile cetățenilor săi, în 2017, primăria a lansat un concurs pentru transformarea unui fost spațiu comercial abandonat într-o mediatecă, înlocuind-o pe cea existentă devenită prea mică.

Biroul de arhitectură ZITA! DAMIEN GUIOT ARCHITECTES-URBANISTES, cu sediul în Lille a câștigat acest proiect datorită soluției lor unice de acoperiș. Ei și-au imaginat un acoperiș format din module care preiau scara de construcţie a caselor din vecinătate și fac posibilă păstrarea unor spații mari fără utilizarea unor coloane interioare de susținere.

Aceste 12 module mari (fiecare de 8 x 8 m) sunt identice și orientate în direcții diferite. Fiecare modul are ferestre în partea cea mai înaltă pentru ca inima bibliotecii media să fie inundată de lumină, iar peisajul înconjurător să poată fi admirat. „Am vrut să transformăm acest fost templu al consumului într-o catedrală a culturii luminoase, luând ce e mai bun din ambele concepte”, explică arhitectul.

Modulele sunt acoperite cu membrane de acoperiș RubberGard EPDM de la Firestone, care, dincolo de funcția lor primară hidroizolantă, joacă și un rol arhitectural esențial. Culoarea neagră accentuează estetica acoperișurilor înclinate care se extind pentru a deveni parte a fațadei. În contrast cu cărămida roșie și sticla structurii de anvelopare a clădirii, acestea participă la semnătura arhitecturală a construcției. „Această instalație este foarte atipică. Cu o singură soluție, am reușit să hidroizolăm atât acoperișul, cât și fațada. A permis proprietarului clădirii să economisească bani fără a face rabat de la calitate sau durabilitate“, subliniază arhitectul DAMIEN GUIOT.

Instalare meticuloasă

Abordarea inovatoare a acestui proiect a constituit una dintre principalele sale provocări. Biroul de arhitectură, compania care a realizat acoperișul și Firestone au colaborat îndeaproape pentru a valida toate aspectele tehnice și de reglementare. Contractorul local autorizat Firestone care a realizat acoperișul, firma DUBOIS COUVERTURES a efectuat o instalare precisă și atentă, în special la nivelul fațadelor și jgheaburilor. Mereu aproape de clienții săi, Firestone a susținut executantul acoperișului pe tot parcursul proiectului. Acestuia i-a fost pus la dispoziție un tehnician dedicat responsabil de consiliere și de validarea instalării sistemului pe șantier.

Pentru biblioteca media s-a utilizat un total de 2.500 m² de membrană RubberGard EPDM, lipită complet pe substrat folosind adezivul aderent Firestone BA-2012. Metoda de lucru fără flacără a permis o instalare confortabilă, sigură și rapidă. Membrana utilizată avea o grosime de 1,5 mm și o greutate de suprafață de 1,85 kg/m², care nu îngreunează structura acoperișului și facilitează odată în plus operațiunile pe șantier.

Soluție de lungă durată, cu întreținere minimă

Datorită culorii negre, sistemul RubberGard EPDM limitează urmele de murdărie vizibilă care pot apărea după ploaie. Acesta este un avantaj real pentru acest proiect, deoarece cele mai înalte puncte ale acoperișului mediatecii sunt la aproape 9 m de sol și nu pot fi curățate des. Prin urmare, intervențiile de întreținere sunt limitate.

Cu un ciclu de viață de peste 50 de ani*, membranele RubberGard EPDM dispun de o rezistență excelentă la razele UV și ozon. Elasticitatea acestora de peste 300% reprezintă o garanție a flexibilității, permițând membranei să absoarbă eventualele mișcări ale clădirii și fluctuațiile de temperatură.

>> Pentru mai multe informații în legătură cu sistemele de hidroizolare a acoperișului RubberGard EPDM, vă rugăm să ne contactați