Back to top

Rolul sistemelor pentru acoperiș conform metodelor de evaluare BREEAM și LEED

În zilele noastre o abordare durabilă și ecologică în construcții devine din ce în ce mai mult o cerință cheie. Clădirile „verzi” au devenit investiții dorite și sustenabile, deoarece sunt rezistente la schimbările climatice și sunt proiectate în așa fel încât și generațiile viitoare să poată beneficia de ele. Arhitecții, proprietarii de clădiri și chiar ocupanții acestora, sunt încurajați să adopte o abordare mai durabilă și mai rentabilă în vederea îmbunătățirii acreditărilor privind mediul, ale clădirilor și care în consecință atrage creșterea valorii lor pe piață.

În acest context, sistemele de evaluare a clădirilor verzi, cum ar fi BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method – Metodă de evaluare a mediului în cadrul instituției de cercetare a clădirilor), LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Leadership în proiectarea soluțiilor privind energia și mediul) și DGNB (Consiliul German pentru Construcții Durabile), printre altele, își propun să reducă efectele negative ale impactului construcției asupra mediului prin promovarea unui proiect sustenabil și utilizarea resurselor în mod responsabil. Acestea acoperă performanța durabilității ecologice, sociale și economice a unei clădiri, de la faza de proiectare și construcție până la exploatare și renovare.

Metodele de evaluare BREEAM și LEED sunt efectuate de organisme terțe independente care evaluează fiecare clădire în funcție de diferite categorii. Includ parametri privind utilizarea energiei și apei, sănătatea și bunăstarea populației, poluarea, transportul, materialele, deșeurile, procesele ecologice și de gestionare.

Un acoperiș mai activ

Sistemele de acoperire joacă un rol vital în programele de evaluare a clădirilor ecologice. Pe lângă funcția lor principală de a oferi protecție pe termen lung împotriva intemperiilor, acestea trebuie să fie ușor de instalat și de reparat, multifuncționale pentru a se adapta la viitoarele schimbări în configurația acoperișului și eficiente din punct de vedere energetic.

Alegerea membranei de impermeabilizare și a tipului de soluție pentru acoperiș joacă prin urmare un rol crucial. Instalarea unui acoperiș solar sau verde – sau chiar mai bine, o combinație între cele două – deasupra membranei contribuie foarte mult la obținerea unor evaluări superioare.

Firestone Building Products este un puternic susținător al principiilor BREEAM și LEED. Oferă soluții pentru acoperișuri care contribuie la atingerea unor niveluri ridicate de evaluare în cadrul ambelor programe, oferind numeroase posibilități de a construi sisteme pentru acoperiș la un nivel tehnic extrem de ridicat, prezentând beneficii specifice din punct de vedere al durabilității.

În plus, sistemele pentru acoperiș Firestone oferă o soluție fiabilă și durabilă pentru acoperișurile verzi, solare și albastre, permițând acestora să fie „activate” și chiar redate societății, abordând lipsa de spațiu din zonele urbane și sporind coeziunea socială în cadrul comunităților.

>> Pentru o imagine de ansamblu asupra standardelor stabilite atât de BREEAM, cât și de LEED, dar și despre modul în care soluțiile noastre pentru acoperiș contribuie la reducerea impactului asupra mediului generat de clădirea dumneavoastră, ceea ce atrage automat maximizarea valorii acesteia, vă rugăm să contactați experții noștri în sisteme de acoperire.