Back to top

Membranele de acoperiș Firestone: o potrivire perfectă pentru acoperișurile verzi în inima orașului

Acoperișurile verzi au început să apară unul după altul la nivelul terasei ultimului etaj, din întreaga lume acum câteva decenii. Multe orașe la nivel european încurajează includerea lor în peisajul urban, iar în unele regiuni a devenit o condiție obligatorie pentru clădirile noi. Membranele de acoperiș Firestone EPDM și TPO/FPO oferă o soluție fiabilă și durabilă pentru acest tip de utilizare.

Acoperișurile verzi sau „vii” constau practic dintr-un strat de plante peste o membrană de impermeabilizare. Există două tipuri principale de acoperișuri verzi: extensive sau intensive.

Acoperișurile verzi extensive, care utilizează vegetație sedum (cum ar fi speciile suculente), sunt cele mai utilizate la nivelul acoperișurile plate, deoarece cântăresc foarte puțin și se întrețin foarte ușor. Acoperișurile verzi intensive, numite și „grădini pe acoperiș”, sunt mai complexe, cu mai multe opțiuni la nivel de plantare, incluzând aici copaci și arbuști care necesită irigare, fertilizare și întreținere.

Pe lângă faptul că sunt plăcute din punct de vedere estetic, acoperișurile verzi oferă multe avantaje atât pentru mediu, cât și pentru proprietarul imobilului și al comunitățillor locale. Instalarea unui sistem de acoperiș verde este o modalitate de a primi puncte în diferite sisteme de certificare precum BREEAM (Metodă de evaluare a mediului conform Institutului de Cercetare în Construcții) și LEED (Coordonare în proiectarea energiei și mediului), ceea ce îmbunătățește acreditările privind mediul înconjurător și, în consecință, valoarea pe piață a proprietăților.

Acoperișurile verzi au un efect general pozitiv asupra sănătății și bunăstării publice. Ameliorează calitatea aerului și stimulează biodiversitatea, oferind un habitat natural plantelor, păsărilor și insectelor benefice, cum ar fi insectele polenizatoare: bondari, albine și fluturi.

Un alt beneficiu important al acoperișurilor verzi este atenuarea „efectului de insulă termică urbană” prin efectul de reintegrare a umezelii în mediu prin evaporare. În plus, suprafața vegetală reflectă mai multă lumină solară decât formațiunile standard de la nivelul acoperișului, ceea ce contribuie totodată și la un efect de răcire.

Acoperișurile verzi beneficiază în plus și de un efect izolator, ceea ce înseamnă că este necesară mai puțină energie pentru încălzirea sau răcirea unei clădiri. Vara, acoperișurile verzi reglează căldura, menținând mai rece interiorul clădirii. Când este frig, se asigură pierderi minore la nivel de clădire. Pe lângă acest efect de izolație termică, sistemele de acoperiș verde absorb sunetul și contribuie la reducerea generală a poluării fonice din mediul urban.

Managementul îmbunătățit al apelor pluviale este o altă caracteristică cheie a sistemelor de acoperiș verde. În cazul unor precipitații excesive, plantele și substraturile de pe acoperișurile verzi absorb o anumită cantitate de apă și apoi o eliberează încet în sistemul de drenaj și în atmosferă prin evaporare. Acest fenomen minimizează riscul unor inundații.
În cele din urmă, un sistem de acoperiș verde extinde totodată în mod substanțial durata de viață a membranei hidroizolante, oferind o protecție suplimentară împotriva condițiilor meteorologice, cum ar fi grindina, vântul, fluctuațiile extreme de temperatură, razele UV, etc.

Membranele monostrat de acoperiș Firestone sunt robuste, ușor de instalat și de întreținut, oferind o potrivire perfectă în cazul unor acoperiși verzi extensive. Performanța lor excelentă la intemperii și capacitatea de a rezista la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute are ca rezultat o soluție de acoperiș de o remarcabilă durabilitate. Atât membranele Firestone RubberGard EPDM, cât și membranele UltraPly TPO au trecut cu succes atât testul EN 13948 - rezistență la penetrarea rădăcinilor, cât și testul de rezistență la penetrarea rădăcinilor FLL al Societății germane de cercetare, dezvoltare și construcții în peisagistică. În plus, sunt rezistente la circulația personalului asociată unor eventuale lucrări de întreținere, operație necesară fiecărui acoperiș verde la un moment dat.

Ce spuneți de un acoperiș un pic mai verde? Aflați mai multe despre sistemele de acoperiș Firestone.

>> Click pentru informații suplimentare despre Firestone RubberGard EPDM, UltraPly TPO/FPO în limba engleză