Back to top

Idei prin care soluțiile Firestone pentru acoperișuri vă pot ajuta să intrați în noul Trend de Renovare European

Odată cu semnarea Pactului ecologic European, Comisia Europeană își propune să fie neutră din punct de vedere al impactului asupra climei până în anul 2050. Renovarea clădirilor publice și private se dorește a fi o inițiativă cheie în vederea stimulării eficienței energetice în sectorul construcțiilor și al îndeplinirii acestui obiectiv ambițios.

Obiectivul strategiei „Valul de Renovare al UE”, publicat în octombrie 2020, vizează – în varianta cea mai puțin ambițioasă, să dubleze rata anuală a lucrărilor de renovare energetică a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale până în anul 2030 în vederea îmbunătățirii calității vieții utilizatorilor imobilelor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și crearea de până la 160.000 de locuri de muncă ecologice suplimentare în sectorul construcțiilor.

Eficiența energetică este absolut esențială pentru realizarea acestui deziderat. Majoritatea unităților din fondul de clădiri existente în UE lasă de dorit din punct de vedere al eficienței energetice. Sistemele de încălzire și răcire al multor clădiri se bazează încă pe combustibili fosili sau utilizează tehnologii vechi și materiale care nu sunt performante. Pentru a atinge obiectivele Pactului ecologic European, clădirile trebuie să devină mai eficiente din punct de vedere energetic, să consume mai puțin dioxid de carbon pe parcursul întregului lor ciclu de viață și mai sustenabile.

Nu este vorba însă doar de reducerea facturilor la energie și de reducerea emisiilor. Renovarea clădirilor poate deschide numeroase posibilități și poate genera beneficii de mare anvergură sociale, economice și privitoare la mediu. Prin intermediul aceleași intervenții, clădirile pot fi igienizate din nou, pot deveni mai verzi, mai inteligente, mai accesibile și mai rezistente la evenimente naturale extreme. Pandemia Covid a subliniat în continuare importanța mediului înconjurător în care este amplasată clădirea și necesitatea de a construi “un nivel normal îmbunătățit”, de a pune capăt sărăciei energetice și de a adopta soluțiile de redresare care să funcționeze pentru toată lumea.

Au fost instituite reglementări și scheme de finanțare pentru a stimula eficiența energetică prin renovarea clădirilor în întreaga Europa vizând într-un viitor apropiat reconstrucția economiilor post-pandemice. Italia, Grecia și Republica Cehă sunt deja în centrul atenției, deschizând calea către un program al renovărilor de succes. Franța a adoptat un set progresiv de măsuri, începând cu interzicerea creșterii chiriei clădirilor cu performanțe slabe începând cu anul 2021, interzicerea închirierii acestora începând cu anul 2023 și obligativitatea renovării tuturor clădirilor cu performanțe inferioare începând cu anul 2028. În Olanda, toate clădirile de birouri vor trebui să aibă un certificat de performanță energetică (CPE) clasa C până în anul 2023 și un CPE clasa A până în anul 2030. Regiunea Flandra din Belgia are în vedere totodată propunerea unor politici pentru un nivel CPE minim pentru clădirile nerezidențiale începând cu anul 2030 și un nivel CPE minim pentru închirierea spațiilor în zonele rezidențiale.

Renovarea acoperișului

Atunci când considerați că între 25 și 30% din energia unei clădiri se pierde prin acoperiș, devine evident că orice schemă care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a acesteia trebuie să se concentreze asupra acestei părți a anvelopei clădirii.

Pregătirea pentru schimbările din viitor, performanța ridicată și sustenabilitatea sunt prioritățile principale ale Firestone Building Products. Oferim produse de impermeabilizare și izolație a acoperișului dintr-o perspectivă complet nouă, care asigură soluții sustenabile, durabile și de lungă durată, concepute la modul ideal pentru renovare în construcții.

Membranele noastre EPDM pot fi instalate direct peste sistemele de acoperiș existente, indiferent dacă este vorba despre un acoperiș bituminos deja instalat sau alte membrane cu un singur strat, evitând astfel generarea de deșeuri suplimentare provenite din construcții.

Gama noastră de izolații din poliizocianurat (PIR), formată din panouri de izolație rigidă cu greutate redusă, dispune de proprietăți termice excelente, aduce un plus de masă nesemnificativ acoperișului existent, asigură reducerea aportului energetic, generează economii la facturile de energie și beneficiază de un cost de proprietate redus.

De asemenea, Firestone Building Products a co-semnat Campania-Apel Renovează Europa pentru crearea unui „Fond European de renovare”, angajându-se să încurajeze un dialog deschis cu arhitecții, proprietarii de clădiri și contractanții în vederea unei contribuții mutuale la construirea unei Europe mai ecologice și mai rezistente.

>> Click pentru informații suplimentare despre Firestone RubberGard EPDM