Back to top

Conservarea furajelor într-un mod eficient și durabil cu ajutorul sistemului EPDM

Sistemele de acoperire pentru siloz – sau sistemele de acoperire pentru silozuri de tip buncăr, după cum mai sunt cunoscute – sunt o modalitate eficientă și ieftină de a depozita cerealele sau furajele destinate consumului animalelor, protejându-le de efectele umezelii și a contactului cu oxigenul, păstrându-le totodată valoarea nutritivă.

Sistemele de acoperire pentru siloz sunt utilizate în aceeași măsură pentru păstrarea furajelor destinate producției de biogaz. Instalațiile de producție a biogazului constituie o investiție importantă, astfel încât protejarea corespunzătoare împotriva mucegaiului culturilor de porumb și a altor culturi generatoare de materii prime este crucială pentru a evita pierderile de energie și, nu în ultimul rând, de bani.

Există pe piață multe materiale disponibile spre utilizare ca sisteme de acoperire pentru siloz. Prelatele din plastic ancorate cu sisteme de prindere din cauciuc sunt printre cele mai utilizate metode de acoperire în industria agricolă. Fabricat în cea mai mare parte din polietilenă cu densitate liniară joasă (LDPE), acest tip de sistem de acoperire pentru siloz dispune de o durată de utilizare de maximum 18-24 luni. Deși, teoretic, pot fi reciclate după sfârșitul duratei lor de exploatare, sistemele de acoperire pentru siloz din plastic sfârșesc prin a fi arse sau aruncate la groapa de gunoi.

Geomembrana GeoSmart EPDM de la Firestone oferă o alternativă simplă, eficientă, durabilă și sustenabilă pentru aplicațiile destinate acoperirii silozului. Permeabilitatea sa foarte scăzută la apă și gaz și sistemul de instalare simplu asigură o conservare excelentă a calității furajelor, fiind reduse semnificativ pierderile din partea superioară a silozului (<1%).

Fabricate din cauciuc sintetic EPDM (etilen-propilen-dien, terpolimer), membranele GeoSmart EPDM sunt robuste, durabile și ușor de utilizat. Compoziția lor chimică le face foarte rezistente la ozon, raze UV, microorganisme și condiții meteorologice extreme, cum ar fi grindina sau zăpada. Datorită elasticității se pot produce fenomene de dilatație și contracție în funcție de fluctuațiile de temperatură, eliminând complet riscul friabilității sau crăpării. Plusul de robustețe se traduce prin rezistență perfectă la deteriorare prin călcare, iar textura antiderapantă limitează riscul de producere a accidentelor.

Toate aceste calități fac membranele GeoSmart EPDM extrem de durabile. Ele pot fi refolosite timp de câțiva ani, păstrând calitatea furajelor și reducând substanțial deșeurile generate de fermă sau instalația de biogaz. Necesită foarte puțină întreținere și pot fi reparate cu ușurință, prelungind și mai mult durata de exploatare.

De asemenea, EPDM este un material inert din punct de vedere chimic și prin urmare nu eliberează substanțe toxice în aer sau în apă, ceea ce îl face complet sigur pentru animalele consumatoare de furaje și pentru persoanele care vor consuma ulterior produse provenite de la aceste animale, respectiv lactate sau carne.

Cu o grosime de 0,8 mm, foliile GeoSmart EPDM sunt debitate precis pentru a se adapta la dimensiunile silozului sau a sistemului de depozitare de tip grămadă, asigurând condiții optime de depozitare anaerobă. Greutatea sa (0,76 kg/m²) reduce cantitatea de balast necesară, eliminând practic necesitatea utilizării sistemelor de prindere din cauciuc.