Back to top

Cartier plutitor în Rotterdam, neutru din punct de vedere energetic, impermeabilizat cu RubberGard EPDM

Cartierul Nassauhaven din districtul Feijenoord din Rotterdam, a fost construit între anii 1890 și 1892 și inițial destinat fabricilor care trebuiau amplasate în imediata apropiere a căilor navigabile și conectate la rețeaua feroviară. În a doua jumătate a secolului XX, când transportul se dorea preponderent rutier, multe companii au părăsit zona, iar Nassauhaven s-a transformat într-un bazin portuar neutilizat.

În 2019, Public Domain Architects (PDA) a început un prim proiect pilot pentru a dezvolta un mic cartier de 18 case spațioase care plutesc pe apa mareei care pătrunde în Nassauhaven, Sunt concepute într-o viziune futuristă centrată pe sustenabilitate și crearea unei experiențe fabuloase pentru cei ce le locuiesc. Într-un oraș precum Rotterdam, unde există spațiu limitat și o cerere în creștere pentru locuințe de calitate, acest proiect s-a prezentat ca o soluție foarte sustenabilă.

Casele plutitoare au fost proiectate pentru a fi neutre din punct de vedere energetic, iar toate materialele de construcție au fost selectate pe criterii de sustenabilitate, robustețe și caracter estetic. Fiecare casă dispune de un set de bază de panouri solare care pot fi extinse ulterior de către proprietarii caselor. Căldura este generată din biomasă, iar apele uzate sunt tratate și purificate direct în interiorul clădirii.

Toate cele 18 case plutitoare au fost prefabricate în afara șantierului de construcții. După finalizarea pereților, acoperișurile au fost hidroizolate cu membrana de acoperiș Firestone’s RubberGard EPDM cu grosimea de 1,1 mm, lipită prin aderență totală deasupra izolației PIR. Casele au fost apoi transportate în poziția lor finală din Nassauhaven.

RubberGard EPDM este formula ideală în sectorul construcțiilor prefabricate. Sistemul este disponibil într-o gamă largă de dimensiuni (de ex. lățime), ceea ce maximizează eficiența și minimizează pierderile de material. În plus, sistemul de acoperire pentru acoperișuri RubberGard EPDM este instalat fără a utiliza flacără deschisă, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important în cazul construcției în afara șantierului.

Sistemul RubberGard EPDM este totodată extrem de durabil și rezistent fiind compatibil cu acoperișurile fotovoltaice și verzi. În plus, este un material inert, ceea ce înseamnă că nu eliberează poluanți în apa de ploaie care se scurge de pe acoperișuri. Acest fenomen a permis eliberarea directă a apei de ploaie în Nassauhaven fără a fi nevoie de tratament suplimentar.

Proiectul a fost nominalizat la premiile olandeze “Acoperișul anului 2020”, la categoria Acoperișuri Plate

>> Click pentru informații suplimentare despre Firestone RubberGard EPDM